Ungdommelig seilas

Forbundet KYSTENs første ungdomsseilas gikk av stabelen i forkant av landsstevnet i sommer. Det ga mersmak!

Unge medseilere
Jekta Pauline styres med tau som er bundet fast i rorkulten. Anna Søilen står med styretauene mens Tone Phil, Sunniva Ryland, Rasmus Ødegaard, Birk Ødegaard Schellenberg og Jon Christoffer Bach Henningsen utfører den viktige oppgaven å holde henne med selskap. Foto: Mathilde Gabrielsen Vikene


Smakebit fra tidsskriftet KYSTEN nr.4/2017 - Tekst: Mathilde Garielsen Vikene

Turen hadde oppstart en regntung søndag på Hopsjøbrygga på Hitra, med påmønstring på den historiske jekta «Pauline» for elleve unge medseilere. Noen av ungdommene tjuvstartet turen med å komme allerede dagen før, og lot seg heldigvis lokke med ut på sjøen for å teste roferdighetene og fiskestengene. Ingen av delene var så verst, det ble både en liten rotur og en liten sjøørret, i tillegg til blåbær og markjordbær på strå.

Neste ettermiddag kom resten av gjengen, og mannskapet på «Pauline» var klare for å ta oss med ut til sjøs etter å ha forklart og delt oss opp i de ulike vaktene vi skulle rullere på: dekksvakt, byssevakt og frivakt. Vi hadde god tid til å nå det strekket vi skulle, og vinden ville ha oss en annen vei i første omgang, så da satte vi kurs nordover mot fiskeværet Mausund. Første store oppgave for de unge medseilerne var å heise seilet, en ordentlig samarbeidsoppgave når det veier 800 kilo …

Morgenstund ombord Jekta Pauline
Morgenstund i banjeren. Madrassene på gulvet er allerede ryddet vekk, men ikke alle har kommet seg ut av hengekøya enda. Foto: Mathilde Gabrielsen Vikene


Det ble en sein ankomst til Mausundvær. Etter å ha fått i oss en god middag, var det bare å ommøblere banjeren til sovesal og fordele oss på madrasser på dørken, sengene langs skroget og hengekøyene over det hele. Noen kjente litt på nervøsiteten for å få en hengekøyeligger i hodet i løpet av natta, men det gikk heldigvis bra.

Ung fisker med voksen kveite
Benjamin Kongsvik fikk kveite på kroken! Foto: Mathilde Gabrielsen Vikene

Mandag morgen kom den oppdaterte værmeldinga med mye vind – dessverre altfor mye vind, og fra helt feil retning for oss. Dermed ble det en rolig formiddag med utforsking av Mausund og fiske, før vi tøffet for motor over til Sula, hvor vi lå værfast også neste dag. Dermed ble det ikke noe seiling på tirsdagen, men det å måtte forholde seg til vær og vind er jo nettopp seiling, og hvor mange er det egentlig nå for tida som har prøvd å ligge værfast på ei lita øy langt ute i havgapet?

Det blåser ved Sula fyr!
Ved fyret på Sula var det både god utsikt og god vind, som man kan se. Birk Ødegaard Schellenberg demonstrerer vindstyrken - eventuelt egen muskelstyrke. Foto: Mathilde Gabrielsen Vikene


Vi fikk tida til å gå med andre ting. Noen var ivrige fiskere (med fiskelykke!) og andre ivrige utforskere av øya. Vi testet krefter med vinden oppe ved fyret, kveldsbadet, sanket rabarbra til grøt og tang til tangchips, flettet oss fendere av manillatau (så nå mangler de fleste bare båten å henge den på – et hint til foreldre!) Et par ble med ut på kveitefiske og hadde fiskelykke der òg! Og resten av tida gikk med til å bli godt kjent gjennom kortspill og andre leker, så stemningen var god og latteren lød høyt til seint på kveld.

Onsdag morgen var det slutt på kuling og regnbyger. Nå hadde vi både vinden og sola med oss på seilasen mot sør. På formiddagen fikk et par av oss kjenne på sjøsjuken, men det gikk ganske greit når man kunne flate ut på dekk i sola og ta en lur.

Jekta Pauline
Jekta Pauline drives av Kvinnherad kystlag m.fl. Tusen takk for turen! Foto: KASAVI/Arne Terje Sæter


Etter hvert begynte det også å dukke opp andre båter som valfartet mot Forbundet KYSTENs landsstevne. Vi fikk sett både motorskøyter og seilbåter, og til og med testet kanonen om bord som en hilsen. Den var kanskje liten, men det smalt høyt! Vi hadde ikke tenkt å være framme helt enda, så det ble en siste natt om bord ved Tømmervika, med et kveldsbad for de barskeste. På siste etappe inn til Kristiansund seilte vi i strålende solskinn med en stødig ung medseiler ved styret. Vi avsluttet i havna med fiskesuppe på selvfanget fisk og mer kake enn vi klarte å få i oss, før medseilerne mønstret av og vi tok avskjed for denne gang.

Tusen takk til skipper Arne Fossum og resten av mannskapet, og til alle medseilerne, for en topp tur!