Om Forbundet KYSTEN

Forbundet KYSTEN tar vare på kystens kulturarv!

Forbundet KYSTEN er en frivillig kulturvernorganisasjon med over 10 500 medlemmer fordelt på 128 lokale kystlag. Under mottoet «vern gjennom bruk» jobber vi for å ta vare på gamle båter og bygninger, kultur og håndverkstradisjoner knyttet til kysten. Alt gjøres på dugnad i hyggelige og sosiale fellesskap. Vi er en demokratisk og livssynsnøytral organisasjon for alle med en interesse for levende kystkultur.

Her kan du se seks små filmer fra kystlagene rundt i landet.

Vi utgir tidsskriftet KYSTEN, Norges eneste fagtidsskrift for kystkultur og maritim historie.

Landsstyret har representanter fra kystlag i alle landsdeler. Seks ansatte jobber med å tilrettelegge for kystlagenes arbeid, skape faglige og sosiale møteplasser, påvirke politiske prioriteringer og å øke bevisstheten om vår rike kystkultur.

Vi arbeider internasjonalt med organisasjoner i flere land.

Forbundet KYSTEN er akkreditert NGO (ikke-statilig organisasjon) for UNESCO. Det vil si at vi har en rådgivende rolle for UNESCO på feltene kystkultur, fartøyvern og maritimt kulturminnevern.

Vurderer du å starte et nytt kystlag? Her er noen tips til hvordan du går frem.

Foto: Per Flåthe

Kort fortalt

173000

dugnadstimer nedlagt av kystlagenes medlemmer årlig

43500 m²

bygg vedlikeholdes av kystlag i hele Norge

126

kystlag i hele Norge

760

fartøyer holdes vedlike av våre medlemmer

10500

medlemmer holder kystkulturen levende i hele Norge

NYHETER

Akershustevnet: Åpning av kulturminnedagene 2022
13.09.2022

Sammen med en rekke frivillige organisasjoner i det nyetablerte kulturvernnettverket i Oslo arrangerte Oslo Maritime Kulturhavn Akershusstevnet helgen 3. og. 4. september.

Storslått feiring på Stadsbygd – klinkbåttradisjonen innskrevet på UNESCOs kulturarvliste!
6.09.2022

I glitrende sensommervær på Museet Kystens Arv på Fosenhalvøya ble det en storstilt markering av at den nordiske klinkbåttradisjonen har blitt innskrevet på UNESCOs liste over menneskehetens immaterielle kulturarv! Intet mindre! Skjønt immateriell? Denne dagen var det i alle fall en mengde lekre tradisjonsbåter å ro, seile, kjøre på strøm (!) eller bare nyte synet av ved utløpet av Prestelva.

Ungdom på sommerseilas
26.08.2022

KYSTEN ung gjentok suksessen fra i fjor og arrangerte femdagers tokt for ungdommer i samarbeid med Hardanger fartøyvernsenter i sommer. 22 ivrige deltakere fra forskjellige kanter av landet møtte spent opp, alle med et ønske om å seile mest mulig! Noen hadde erfaring med å seile tradisjonsbåt fra før, mens for andre var dette første gangen. De lærte av hverandre og utviklet et meget godt sjømannskap.

VÅRE ARRANGEMENTER

Råseilseminaret 2022
25.09.2022

Tett på kildene – et jubelseminar om tolkning av 800-tallets vikingbåter.

Kalender 2022: Arrangementer som tematiserer og feirer innskrivningen av nordiske klinkbåttradisjoner på UNESCOs kulturarvliste
Hele Norden!, 1.01.2022 - 31.12.2022

2022 er året for å feire at den nordiske klinkbåttradisjonen i 2021 ble innskrevet på UNESCOs representative liste over menneskehetens immaterielle kulturarv! 🎉 Under finner du en liste over alle feiringer og arrangementer som på ulike måter tematiserer, markerer og feirer denne innskrivningen. Listen oppdateres kontinuerlig.

Webinar om ungdomsvirksomhet
Zoom, 13.10.2022 - 13.10.2022

Når: Torsdag 13. oktober, 18:00 - 19:00 på Zoom.