Skjærgårdscamp i sør og dugnad i nord

Forbundet KYSTEN hviler ikke i sommervarmen. Denne uken har vi både seilopplæring med ungdommer i Tvedestrand og dugnadscamp for bygningsverninteresserte i Kjøllefjord.

Eydis (17) fra Island lærer å seile tradisjonsbåter på vår skjærgårdscamp for ungdommer denne uka. Foto: Sveinung Uddu Ystad
Eydis (17) fra Island lærer å seile tradisjonsbåter på vår skjærgårdscamp for ungdommer denne uka. Foto: Sveinung Uddu Ystad
9.08.2018

Forbundet KYSTEN jobber under mottoet "vern gjennom bruk", og tar vare på hele spekteret av kystkultur. I sommer har vi vist frem norske båter og håndverkstradisjoner på festivaler på Island og i Skottland, hatt dugnadscamp på Hatholmen fyr i Mandal, deltatt med tradisjonsbåter på Natur og Ungdoms sommerleir og avviklet et flott landsstevne i Haugesund. Denne uken skjer det flere ting parallelt.

Åtte ungdommer tilbringer fem dager i den sørlandske skjærgården utenfor Tvedestrand. Der bor de sammen i telt, gapahuk og hengekøyer, og seiler, ror, fisker og bader. Vår ansatte rådgiver for friluftsliv og ungdom, Mathilde Gabrielsen Vikene, er utdannet kultur- og friluftslivsveileder. Hun har hjelp av to friluftslivsstudenter til å gi ungdommene noen gode opplevelser, og samtidig lære dem å håndtere de tradisjonelle båtene. Vi håper det gir mersmak!

I Kjøllefjord i Finnmark er Kjøllefjord kystlag vertskap for sommerens andre dugnadscamp på Foldalbruket. Der har vi med oss dyktige håndverkere fra Fortidsminneforeningen og fra Nordnorsk bygningsvernsenter, som kurser bygningsverninteresserte deltakere i antikvariske teknikker mens det gjøre viktig restaureringsarbeider på de gamle bygningene. På ettermiddagen og kvelden har de det sosialt og hyggelig sammen. Denne typen samlinger er noe vi prøver ut i år, for å se om dette er en modell som kan brukes til å løfte noen kystlag over kneika i arbeidet med å ta vare på store verneverdige bygninger og anlegg.

Vårt neste store arrangement blir en ny tradisjonsbåtkonferanse i Tromsø. Noe for deg? Velkommen!