Kystkultur inn med skolemelka

Hvordan gir vi barna et eierskap til sin egen lokale kystkultur? I Øksnes i Vesterålen har ungene i mange år fått lære det som kreves for å bli en "borger av Marmelens rike". Nå blir kystlagets Marmelpass tilgjengelig for hele landet.

Å behandle og tilberede fisken fra havet er noe av det ungene må lære for å tilegne seg et "Marmelpass". Nå blir opplegget tilgjengelig for hele landet. Foto: Øksnes Kystlag
Å behandle og tilberede fisken fra havet er noe av det ungene må lære for å tilegne seg et "Marmelpass". Nå blir opplegget tilgjengelig for hele landet. Foto: Øksnes Kystlag
19.09.2018

"Marmelpasset" er et lite hefte, et flott illustrert pass, og et læringsopplegg utviklet av Øksnes kystlag for å skape gode rammer rundt aktivitetene de har for barn og skoleklasser. Passet tar utgangspunkt i sagnet om den lille havmannen "Marmelen", og er et håndfast bevis på de ferdighetene og kunnskapen barna tar til seg om kystkulturen, gjennom å delta aktivt i de ulike oppgavene kystlaget legger til rette for. Gjennom passet settes kystrelatert kunnskap og ulike ferdigheter inn i en sammenheng, og gir barna et eierskap til, og stolthet over, sin lokale kystkultur.

Nå blir Marmelpasset snart tilgjengelig i en utgave alle kystlag kan ta i bruk, enten sammen med sine eksisterende aktiviteter eller ved utviklingen av nye. I passet beskrives 12 forskjellige oppgaver, men kystlaget velger selv hvor mange de vil og kan legge til rette for. I tillegg til de fysiske passene som snart kan bestilles fra Forbundet KYSTEN, vil ressurser og tips til oppleggene bli tilgjengelig på nettsiden vår. Den nasjonale versjonen av passet er utviklet i samarbeid mellom Øksnes kystlag og Forbundet KYSTEN, med prosjektstøtte fra Miljødirektoratet.

Hvem er Marmelen?
Introduksjonen på første side i passet forklarer:
«Ifølge gamle sagn fra flere plasser i verden er Marmelen en bitteliten skapning som lever i havet. Det er få som har sett en Marmel, men de som har sett han sier han ligner på en mann. Noen ganger fryser Marmelen i det iskalde vannet og vil opp og varme seg. Han leter da etter et fiskesnøre, og med et hopp jumper han opp, setter seg i buen på angelen og rykker hardt i snøret. Selv om Marmelen er liten, er han kjempesterk. Fiskeren kjenner rykket i fiskesnøret, og tror han har fisk på kroken. Glad og fornøyd trekker fiskeren inn snøret, og Marmelen ler for det kiler skikkelig i magen hans når fiskesnøret hales inn i full fart. Når Marmelen kommer opp i båten, skynder han seg å finne en sjøvott. I tommelen på votten krøller han seg sammen og koser seg. De gamle sagnene sier at man må ta godt vare på Marmelen, for han bringer lykke. Og hadde Marmelen kunnet si noe til deg, ville han ha sagt at du må ta godt vare på kystkulturen, for der hører både du og han hjemme. Du får derfor dette Marmelpasset.»

Materialet vil være klart før jul i år. Vi gleder oss!