Gratangen møter Venezia i Bretagne

Som spesielt inviterte æresgjester skal Gratangen kystlag stå for den norske deltakelsen på festivalen Semain du Golfe i Bretagne. Der trekkes norsk kystkultur fram side om side med Venezias sjøfartshistorie.

Slik planlegger Gratangen kystlag utformingen av den norske landsbyen når de skal representere Norge i Bretagne i mai. Illustrasjon: Agnar Kalseth
Slik planlegger Gratangen kystlag utformingen av den norske landsbyen når de skal representere Norge i Bretagne i mai. Illustrasjon: Agnar Kalseth
15.11.2018

Noen som har lurt på den franske baksiden på nyeste nummer av tidsskriftet KYSTEN? Det er store ting på gang.

Norge og Venezia by er spesielt invitert som æresgjester til den franske kystkulturfestivalen «Semain du Golfe» i mai. Temaet er fra «Cap du Nord to Gran Canal», med to av de historisk interessante sjøfartsnasjonene, Venezia med sin handel og rikdom og Norge med vikingetradisjoner og som stormakt på havet. Kontrastene ligger vel i den historiske forskjellen i rikdom mellom disse ytterkantene av Europa. Gratangen kystlag har tidligere vært en sentral del av Forbundet KYSTENs deltakelse på den internasjonale maritime festivalen i Brest i Frankrike, og de har nå tatt på seg å stå for den norske paviljongen – att på til som æresgjester. Med invitasjonen følger noe økonomisk støtte, men en del av pengene som skal til må den norske delegasjonen skaffe i egne farvann.

Golf du Morbihan, bretonsk for «lite hav», er et vakkert område sør i Bretagne. Her er små øyer og landsbyer, de fleste med restauranter, kanaler og trange sund. Festivalen samler 1000 – 1200 båter av mange slag, gamle og nye. Båtene deles inn i grupper og seiler hele uka etter en plan i dette innhavet. I løpet av uka er alle innom byen Vannes, som er base for festivalen, med utstillere, håndverk, servering og musikk. I enden av kanalen går man gjennom den gamle byporten og inn i den vakre gamlebyen. Her skal Norges «landsby» på 360 m2 bygges opp, som en svært synlig kontrast til de mange hvite, spisse teltene som utgjør hoveddelen av utstillingsområdet.

Her kan du se en video fra festivalen

Gratangen kystlags planer begynner å tar form. Det blir tradisjonelle båter fra Nord-Norge, noe vikingtid, tradisjonshåndverk, kystmat og musikk i skjønn forening. Har du en ekstra ferieuke å bruke i mai er det ikke noe å lure på! Den som er tidlig ute kan få rimelig overnatting på et tidligere kloster, nå hotell rett ved havna, forteller kystlaget.