Gjør seg klare for nordsjøtokt

I sommer deltar vi på to kystkulturfestivaler i utlandet. Kontakt over sjøen med andre kystsamfunn er en viktig del av norsk kystkultur.

I sommer deltar vi blant annet på Scottish Traditional Boat Festival i Portsoy. Foto: Allan Robertson
I sommer deltar vi blant annet på Scottish Traditional Boat Festival i Portsoy. Foto: Allan Robertson
15.06.2018

Forbundet KYSTEN ønsker å fremme internasjonalt samarbeid om vern av maritim kulturarv og kystkultur. Vi arbeider derfor aktivt med utveksling og organisasjonsutvikling og deltar årlig på internasjonale festivaler og konferanser.
I sommer leder vi den norske deltakelsen på disse to festivalene:

Scottish Traditional Boat Festival er en stor begivenhet i Portsoy på den skotske nordøstkysten hvert år. I år feirer de i tillegg sitt 25-års jubileum, så det er grunn til å tro at det slås et ekstra slag på stortromma. Den norske delegasjonen vil bestå av museumsfartøyet "Haugefisk", den første norske autoline-båten fra 1978, samt flere åpne tradisjonsbåter og en stand som informerer om Forbundet KYSTEN og kystlagenes virksomhet langs hele norskekysten. Vi holder på å få tekstet alle seks filmer om kystlagene på engelsk, så disse kan rulle og gå under festivalen.

Nordisk kystkulturfestival 2018 finner sted i Siglufjörður på Island, og arrangeres i år av den Islandske fyrforeningen, i samarbeid med fler. Festivalen i år vil gå samtidig med en stor musikkfestival samme sted, med en del felles arrangementer. Denne ambulerende kystkulturfestivalen er en viktig bestanddel i det nordisk kystkultursamarbeidet, og en møteplass for oss og våre likesinnede i hele Norden. Til Island har vi fått med oss veteranbåten "Gamle Oksøy", et knippe norske tradisjonsbåter, og båtbygger Einar Borgfjord som skal bygge båt på kaia gjennom festivaldagene. I tillegg skal Jon Bojer Godal holde foredrag om tradisjonsbåter, og Forbundet KYSTENs Tore Friis-Olsen holde foredrag om nordisk samarbeid om UNESCO-nominasjon av klinkbåttradisjonen.

2018 er det europeiske kulturarvsåret, og derfor en ekstra god anledning til å satse på internasjonalt samarbeid i år. På norsk er kulturarvsårets tema "Typisk norsk - ikke bare norsk", et slagord som bør passe fint til alle som sysler med maritim kulturarv!

Følg oss på facebook i sommer, for oppdateringer fra festivalene!