Forbundet KYSTEN krysser nordsjøen i sommer

Havet forbinder! I sommer deltar vi med båter og formidling av norsk kystkultur på festivaler både på Island og i Skottland.

I sommer deltar vi på blant annet Scottish Traditional Boat Festival i Portsoy. Foto: Kathy Mansfield
I sommer deltar vi på blant annet Scottish Traditional Boat Festival i Portsoy. Foto: Kathy Mansfield
15.03.2018

Det Europeiske kulturarvsåret 2018 er en god anledning til å vise fram internationalt noe av den maritime kulturarven som kjennetegner Norge. Det skal vi gjøre både på Island og i Skottland til sommeren.

Scottish Traditional Boat Festivaler en stor begivenhet i Portsoy på den skotske nordøstkysten hvert år. I år feirer de i tillegg sitt 25-års jubileum, så det er grunn til å tro at det slås et ekstra slag på stortromma. Den norske delegasjonen vil bestå av museumsfartøyet "Haugefisk", den første norske autoline-båten fra 1978, samt flere åpne tradisjonsbåter og en stand som informerer om Forbundet KYSTEN og kystlagenes virksomhet langs hele norskekysten.

Nordisk kystkulturfestival 2018 finner sted i Siglufjörður på Island, og arrangeres i år av den Islandske fyrforeningen, i samarbeid med fler. Festivalen i år vil gå samtidig med en stor musikkfestival samme sted, med en del felles arrangementer. Denne ambulerende kystkulturfestivalen er en viktig bestanddel i det nordisk kystkultursamarbeidet, og en møteplass for oss og våre likesinnede i hele Norden. Til Island har vi fått med oss veteranbåtene "Gamle Oksøy" og M/S "Nybakk", et knippe norske tradisjonsbåter, og båtbygger Einar Borgfjord som skal bygge båt på kaia gjennom festivaldagene. I tillegg skal Jon Bojer Godal holde foredrag om tradisjonsbåter, og Forbundet KYSTENs Tore Friis-Olsen holde foredrag om nordisk samarbeid om UNESCO-nominasjon av klinkbåttradisjonen.

Vi ser frem til sommeren!