Et skritt nærmere universitetsfag

Siden 2014 har vi vært i dialog med UiT - Norges arktiske universitet om tradisjonbåtbygging som mulig studieprogram i Tromsø. - Jeg brenner for dette, sier rektor Anne Husebekk. Og vi tror henne.

Rektor Anne Husebekk ved UiT er en pådriver i arbeidet med å få på plass et nytt studieprogram for tradisjonsbåtbygging. Foto: Bente Foldvik
Rektor Anne Husebekk ved UiT er en pådriver i arbeidet med å få på plass et nytt studieprogram for tradisjonsbåtbygging. Foto: Bente Foldvik
4.10.2018

Onsdag og torsdag denne uken var 80 deltakere samlet til konferanse i Tromsø i regi av Forbundet KYSTEN og UiT. Overskriften var "Båter, tradisjon og innovasjon". Dette er den andre i en konferanserekke hvor vi går sammen med UiT om å belyse mulighetene for det tradisjonsrike håndverket i en ny tid.

- Jeg mener at det er en god ide – jeg brenner for dette. Et slikt studie vil innebære en viss akademisering, men med en veldig vekt på håndverket. Alle båtbyggermiljøer i hele Norge og i hele Norden blir invitert med, sa rektor Anne Husebekk i sin innledning til konferansen.

Seniorrådgiver Tore Friis-Olsen fra Forbundet KYSTEN var møteleder gjennom to dagers program. Han mener hver konferanse er en milepæl, og at vi kom et stykke videre denne gangen.
- UiT har kommet et godt stykke videre i arbeidet med et studieprogram for tradisjonsbåtbygging. Det er flott, for vi trenger å bygge solide institusjoner rundt denne kunnskapen, sier han.

Håpet er å finne en plass i universitetssystemet hvor et nytt båtbyggerfag kan kobles til andre relevante fagfelt ved UiT, som nautikk, arkeologi og reiseliv. Fokus for programmet denne gangen var sistnevnte. Hvordan kan vår kultur blomstre i møte med besøkende? Hvordan skape nye markeder for tradisjonsbåt i en voksende bærekraftig turisme? Her skjer allerede mye spenstig og innovativt på norskekysten, og de siste to dagene har det mest sannsynlig også oppstått noen nye tanker og idéer.

Kjenner du ikke til Forbundet KYSTEN? Les mer om hva vi jobber for her.