Workshop om kystlagsarbeid med barn og unge

I helga var seks nord-norske kystlag samlet i Øksnes i Vesterålen for å lære og dele erfaringer rundt aktiviteter for barn og unge.

Øksnes kystlag har 30 års erfaring med å engasjere barn og ungdom i sin lokale kystkultur. Her får helgens seminardeltakere en omvisning i naustet. Foto: Mathilde Gabrielsen Vikene
Øksnes kystlag har 30 års erfaring med å engasjere barn og ungdom i sin lokale kystkultur. Her får helgens seminardeltakere en omvisning i naustet. Foto: Mathilde Gabrielsen Vikene
18.10.2017

Øksnes kystlag var et fantastisk vertskap for samlingen av representanter fra kystlagene i Bø, Sortland, Skånland, Kvæfjord og på Træna. De stilte med lokalet «Færingen», nydelig mat og sine erfaringer fra 30 år med aktiviteter for barn og unge.

Workshopen er et av prosjektene Forbundet KYSTEN har satt i gang for å satse på barn og unge. I denne omgang var målgruppa kystlag i Nordland og Troms, men erfaringene fra samlinga tar vi med videre for å finne ut hvordan vi best kan støtte alle kystlag som jobber med barne- og ungdomssatsninger.

Gjennom innlegg fra lederen i Øksnes kystlag Jan Einar Andersen, medlemmene Karen Steinsvik og Hilde Johanne Hansen, Øksnes kommunes folkehelsekoordinator Kari Gaarder, Forbundet KYSTENs rådgiver for friluftsliv og unge Mathilde Vikene og de ulike kystlagenes egne erfaringer, fikk vi i løpet av helga innsikt i temaer som:

- ulike aktiviteter for ulike målgrupper

- hvordan man kan jobbe for å skape en felles paraply for kystlagets aktiviteter

- forskjellige organiseringseksempler

- utfordringer som kan dukke opp underveis

- tips til samarbeid med skoler og kommunen

- ulike måter å finansiere aktiviteter på

- mulighetene alle kystlag har gjennom Studieforbundet Kultur og Tradisjon

- sikkerhetstenkning rundt kystlagets aktiviteter

- HMS-arbeid og ressurser tilgjengelig på Forbundet KYSTENs hjemmeside

Målet for helga har vært å gi kystlagene inspirasjon og kunnskap som kan støtte deres egne prosjekter, så til slutt satte kystlagsrepresentantene seg ned og begynte å utforme planer for hvilke aktiviteter de selv har lyst til å starte opp eller videreutvikle, hvordan de skal gå fram og hvem de kan samarbeide med.

I tillegg til det faglige har helga bydd på gode møter med flotte folk, utflukter til Øksnes kystlags naust, båter og verksteder, uformell erfaringsutveksling og ikke minst fantastisk mat fra Øksnes kystlags dyktige kokk Mildred Steinsvik Andersen.

Det ble en lærerik helg som gjerne skulle vart lengre, men nå er det opp til kystlagene å fortsette det gode arbeidet. Vi ønsker dem lykke til!