Dugnadscamp på Foldalbruket

Bli med å gi det historiske Foldalbruket et skikkelig dugnadsløft! Lær om praktisk bygningsvern, møt hyggelige nye folk og gi kystlaget en hånd.

Vil du tilbringe noen dager her i sommer? Foto: Leif Yngve Wallenius

Foldalbruket er et nedlagt fiskebruk med tradisjoner tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. Her har det vært fiskemottak med tørrfisk- og saltfiskproduksjon, trandamperi og utleierorbuer for tilreisende fiskere.

Foldalbruket eies av Kjøllefjord Kystlag (gjennom Stiftelsen Foldal). Kystlaget vedlikeholder anlegget, og står for en rekke arrangementer gjennom året, bl.a. søndagskafè i vinterhalvåret. Kystmuseene drifter museum, kafè og overnattingen på bruket. Det et flott sted, men mye bygningsmasse å holde vedlike for et lite kystlag. I sommer er bruket gjenstand for en av to dugnadscamper hvor interesserte fra hele landet inviteres til å delta.

Kyndige fagfolk fra Fortidsminneforeningens ressursgruppe og fra Nordnorsk Bygningsvernsenter holder kurs i vindusrestaurering og i tilstandsvurdering, og fagfolk fra Nordnorsk bygningsvernsenter veileder deltakerne gjennom arbeidet som skal gjøres på de historiske bygningene. Det blir også tid til mye sosialt samvær og flere felles turer.

Tid og sted: 6. - 10. august, Foldalbruket, Kjøllefjord.
Målgruppe:
Alle som vil lære om bygningsvern, og gjøre en innsats sammen med nye venner i vakre omgivelser noen dager i sommer.
Hva skal vi gjøre, helt konkret?: Lære om hvordan restaurere vinduer. Skjære glass, kitte og male. Utskiftning av råteskader i trekonstruksjoner, og utvendige paneler etter antikvariske prinsipper. Lære om hvordan man gjør en tilstandsvurdering av historiske bygninger. Fra Fortidsminneforeningens ressursgrupp kommer Ellev Steinsli (vindu), og Anders Gimse (tilstandsvurdering) og fra Nordnorsk bygningsvernsenter kommer Per-Einar Eilertsen.
Mat og overnatting:
Innkvartering på Foldalbruket er inkludert i deltageravgiften. Ta med sovepose! (Hvis romkapasiteten blir for liten, ordner vi med campingvogner på kaia.) Alle måltider serveres på Foldalbruket, og er også inkludert i deltageravgiften.
Planlagte aktiviteter/sosialt samvær: Fjordcruise, med strandhogg ved Finnkirken, eventuelt busstur til Slettnes Fyr. Været bestemmer! Hvis tiden strekker til; fisketur til fjellvann. Sosialt samvær på kaikanten hver kveld!
Lørdag 11.august blir det "Helt gresk" på bryggeloftet! Leo Leonhardsen med venner fra Hellas spiller Theodorakis.
Adkomst/reise:
Fly til Mehamn, med ankomst 12:20 Mandag 6.august. (Første kursbolk, vindusrestaurering starter kl 14:00) Videre Flexxbuss Mehamn-Kjøllefjord. Billett til buss må forhåndsbestilles på http://finnmark.flexx.no/ Hurtigrute nordgående: ankomst Søndag kl 17.0
Egenandel:
1500,- for medlemmer i Kystlag eller Fortidsminneforeningen. 2000,- for ikke-medlem.
Innbyggere i Finnmark kan søke Finnmark Fylkeskommune om å få dekket reise og opphold. Søknad sendes til:
Finnmark Fylkeskommune, Kulturminnefaggruppen - kompetanseheving, Postboks 701, 9815 VADSØ

Påmelding innen 20.07.2018, eller spørsmål til post@foldal.net, eller tlf 91 81 60 75

Dugnadscampen arrangeres med støtte fra: Fortidsminneforeningen - Kulturminner for alle, Studieforbundet Kultur og tradisjon, Museene for Kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS.

Les også: artikkel om Foldalbruket fra tidsskriftet KYSTEN